Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden

De Koninklijke Harmonie "Sainte Cécile" is een harmonieorkest in Eijsden, Nederlands Limburg, dat in 1880 door René graaf de Geloes werd opgericht. Zij worden in Eijsden "De Roei" (Limburgs voor de Rode) genoemd vanwege de rode kleur van de petten. De Harmonie is nauw verbonden met het sociaal-culturele en kerkelijke leven in Eijsden. Het uittreden van de harmonie bestaat enerzijds uit het muzikaal invullen van (kerkelijke) plechtigheden, festiviteiten en concerten in Eijsden en anderzijds het verzorgen van concerten, taptoes en streetparades in binnen- en buitenland.

Koninklijke Harmonie
Sainte Cécile Eijsden
Het vaandel
Alternatieve naam"De Roei"
TypeHarmonieorkest
Origine Nederland
Jaren actief1880-heden
DirigentJan Cober
Websitehttp://www.saintececile.nl/
Portaal    Muziek

Sainte Cecile heeft een sterke Belgisch-Franse inslag, hetgeen niet alleen tot uitdrukking komt in de uniformering, maar ook in de wijze van musiceren en in het marsenrepertoire.Verder heeft Sainte Cécile twee jeugdorkesten, te weten; Les Jeunes en Les Petits Jeunes. Bovendien zijn er tal van gelieerde verenigingen die opereren onder de vlag van Sainte Cécile.

In Eijsden bestaat er nog een tweede harmonie, namelijk de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden.

Onder leiding van directeur Arthur Renkin van eind jaren dertig tot aan zijn dood (1946) werden de optredens van de "roei" min of meer op militaire leest geschoeid. Hij was immers kapitein-musiciene bij het garnizoen Verviers.

De nieuwe harmonie is ontstaan uit een opsplitsing van de oude harmonie. De formele akte werd voltrokken door René Graaf de Geloes van kasteel Eijsden. Vanaf haar oprichting heeft het harmonieorkest daarna gestreefd het muzikaal niveau op een hoog peil te brengen. Er werd deelgenomen aan een groot aantal concoursen in Nederland en in het buitenland. Het orkest heeft aan verschillende radio- en televisieopnamen meegewerkt.

Naast de concerten in Nederland werden ook in het buitenland concerten verzorgd, zoals in België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië en Spanje. In 1992 was men op uitnodiging van het Poolse Ministerie van Cultuur in verschillende grote steden in Polen en gaf daar een concert. In 1999 heeft het harmonieorkest met succes deelgenomen aan het prestigieuze Certamen International de Bandas de Musica Ciutat de Valencia in Spanje in de sectie Especial A.

In 1997 en 2001 werd succesrijk deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade en in 2001 werd men in de Concertafdeling “Vice Wereldkampioen”. In 2007 ging het orkest aan de haal met de titel in het open Nederlands kampioenschap voor de concertafdeling (ook wel het Mini WMC genoemd). Op die mini-WMC werd men kampioen. In 2009 werd dit orkest onder leiding van Jan Cober tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in de concertafdeling van de sectie harmonie wereldkampioen. Op 28 juli 2013 nam de Koninklijke Harmonie Sainte Cecile uit Eijsden wederom deel aan het 16e WMC. De titel in de allerhoogste afdeling, de concertafdeling werd met 95,42 punten verdedigd en de vereniging werd daarmee wederom wereldkampioen in de sectie harmonie.[1]

Het orkest heeft onder verschillende dirigenten meerdere plaat- en cd-opnames gemaakt. De vereniging beschikt over een eigen Concertzaal, het Cultureel Centrum Eijsden. Deze zaal is gelegen aan de Breusterstraat 23, 6245 EG te Eijsden. Binnen de vereniging zijn er vele geledingen onder andere het harmonieorkest, het trommel en klaroenkorps, het jeugdorkest Les Jeunes, het opleidingsorkest Les petits jeunes en het muziekensemble Da Capo 2000.

Dirigenten

???? - ???? A. Bossy
???? - ???? J. Charlier
???? - ???? P. Gillis
???? - ???? H. Cloos
???? - ???? L. Purnotte
???? - ???? G. Ruyters
1938 - 1946 Artur Renkin
???? - ???? Henri Mestrez
???? - ???? Ch. Bardiau
???? - ???? A. Deverdenne
1950 - 1968 Hubert Vanderweckene
1969 - 1978 Wiel Jacobs
1978 - 1989 Hennie Ramaekers
1989 - 1995 Alex Schillings
1995 - heden Jan Cober

Zie ook

Zie de categorie Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.